Saturday, 21 July 2012

Ramadhan yang dirindui..

Assalammualaikum,
alhamdulillah baru selesai hari pertama puasa. Rasanya belum terlambat lagi nak mengucapkan selamat berpuasa kepada semua umat Islam, semoga puasa tahun nie menjadi puasa yang lebih baik daripada tahun-tahun sebelum nie..

First day puasa mengantuk jew, rasanya kena susun aktiviti sepanjang bulan puasa tuk mengelak daripada tidur di siang hari..
Tahun nie puasa sebulan dekat rumah memang seronok..
apa aktiviti yang boleh buat sepanjang waktu siang??hmmm..

kalau time sahur masa kecik2, bila emak suruh makan, angguk jew, suap nasi masuk mulut tapi mata pejam sebab mengantuk sangat..

waktu siang pulak, balik sekolah buka peti sejuk minum air, lepas tue sambung puasa balik, boleh pulak macam tue, masa tue tak faham lagi erti puasa yang sebenar..
bila kenang balik pengalaman puasa masa kecik2 memang kelakar, semua tue tinggal kenangan..kenangan yang tak akan dilupakan sampai bila2..=)


Sunday, 19 February 2012

UiTM Merbok..=')



Alhamdulillah, walaupun tercampak jauh sampai ke utara.. mula-mula memang sedih, sebab kawan-kawan yang lain dapat kat shah alam, tercampak sorang-sorang kat kedah.. bila fikir-fikir balik, mungkin ada hikmah yang tersembunyi, Allah tahu apa yang terbaik untuk hamba-NYA..=')

Monday, 3 October 2011

My 19th Birthday..

Assalamualaikum
Pertama sekali nak ucap syukur kepada Allah kerana masih diberi peluang terhadap hambanya yg lemah ini untuk bernafas diatas muka bumi ini, Alhamdulillah dah masuk umur 19 tahun, umur semakin bertambah, usia semakin meningkat, orng kata dah tua dah..kejap jew masa berlalu, pejam celik, pejam celik dah 19 tahun hidup kat atas muka bumi ini, macam2 nikmat yg Allah telah berikan, tidak terkira nikmat yg diberikan..

Umur semakin bertambah, tapi perangai masih tak berubah lgi, perangai keanak-anakkan masih tak hilang lagi, semoga dengan pertambahan usia, makin mematangkan fikiran, berfikir lebih jauh ke hadapan untuk menentukan perjalanan hidup yang lebih teratur..sifat pemarah kena buang jauh2, kalau cakap kena lebih berlapik..

Alhamdulillah aku berjaya memperbaiki dan mengubah diri aku kearah yang lebih baik sedikit demi sedikit, manusia mana yang tak pernah melakukan kesilapan. Setiap manusia, selagi dia menggelar dirinya manusia, dia takkan lepas dari membuat silap dan salah. Yang penting bila dia menyedarinya dia berani untuk mengaku dan berani untuk berubah. Ujian yang diberikan oleh Allah untuk menguji sejauh mana kekuatan kita untuk berubah kearah yang lebih baik..

Tahun nie tak dew dapat apa2 hadiah, pada aku ucapan yang diberikan dah cukup besar maknanya, hadiah dari mak dengan ayah cukup lah kasih sayang dan pengorbanan yang telah diberikan sepanjang membesarkan aku, itu dah cukup berharga buat diri ini.

Akhir sekali, nak ucap terima kasih kat semua kawan2 yang wish my birthday, tak kira la melalui sms atau facebook..thanks~

Thursday, 29 September 2011

rindu~

Assalammualaikum
Alhamdulillah final exam dah hbis, sbb tue dah lama tak update blog sbb sibuk study, sebenarnya ada jew masa nak mengupdate, penyakit malas salah satu sbb dah lama tak update blog, time raya blogger lain semua sibuk update pasal raya, aku tak update langsung, raya thun nie mmng tak dew membawa apa2 erti buat aku, feeling nak raya pun tak dew langsung, gambar time raya sekeping pun tak dew ambik, aku dan keluarga sambut secara sederhana jew..
Skrng nie tgh duk melepak-lepak kat rmh, final exam dah habis dan tamatlah pengajian sbg student asasi uitm kuantan, mcm2 kenangan yg tercipta sbg student asasi, banyak memori pahit dan manis yg berlaku dlm kehidupan sbg student asasi..bru beberapa hari tinggalkan bumi kuantan, aku dah mula rindu bumi kuantan, rindu kat mr hiu kitorang yg sporting gler, rindu kat semua kwn2 kat uitm kuantan..


housemate A305 rindu kat korang

My classmate group H edisi gelap, rindu kat korang jugak..

love all of you

Oh ya, hri nie 29/9/2011 bersamaan 1 Zulkaedah 1423H, hari jadi ibunda tersayang, mak kakak nak ucap selamat hari lahir yg ke-53 tahun, semoga murah rezeki dan sentiasa dirahmati Allah, terima kasih sbb melahirkan kakak dan jaga kakak drpd kecik sampai besar, hanya Allah yg mampu membalas segala pengorbanan emak..amin~


love you more than everything :)

Friday, 19 August 2011

Lailatul qadar

Assalammualaikum

Dah lama tak update blog,,pertama sekali alasan yg blh diberi busy sepanjang bulan puasa nie, alasan lain ialah takdew idea nak tulis apa kat blog nie, bila dpt idea bersemangat gler nak tulis tpikn stuck setengah jln, tiba2 je blank tak dew idea. Seriously blan puasa nie mmng menguji kesabaran sbg student, final exam pun dah nak dekat sibuk dgn assignment, debate, tests. Stress gila, tpi nasib baik belum sampai tahap gila lagi(Alhamdulillah)..

Pejam celik, pejam celik, kejap je masa berlalu rasa mcm bru semalam jew kita sbg umat islam mula menyambut bulan ramadhan. Skrang nie tinggal lgi 10 hri lgi je nak raya, pada aku raya dah tak membawa apa2 erti selepas pemergian arwah abng, tpi hidup perlu diteruskan, ada hikmah disebalik ujian yg Allah turunkan, tak sabar nak blik cuti raya, minggu depan dah nak blik jb rindu kat mak dgn ayah, adik kesayangan. Blum apa2 adik dah pesan, kakak belikan adik selendang 3 helai, ikut warna bju raya tau. Tambahan lgi satu nak selendang warna hitam, nak anak tudung Syria warna hitam dgn pin tudung sebanyak yg blh, mmng kakak dia sorang nie cop duit, sesedap rasa jew dia nak order..nak buat mcm mana belikn jew la tuk adik busuk sorang nie..




Sebut pasal puasa tinggal lgi 10 hri, teringat mlm lailatul qadar, menurut sumber yg dipercayai, mlm lailatu qadar nie jatuh pada hari ganjil, contoh hari ganjil 21, 23 ramadhan n..
Mlm lailatul qadar lbih baik daripada 1000 bulan, pada mlm nie jgak Jibril dan malaikat lainnya turun ke bumi, seraya memohonkan ampunan, keselamatan bagi setiap hamba Allah yg beribadah dimlm itu, iaitu mlm lailatul qadar. Berharap sangat dpt beramal pada mlm lailatul qadar, amin~

Semoga kita sama2 dapat mengejar dan beramal pada mlm lailatul qadar, biasanya bila dah penghujung ramadhan nie ramai yg sibuk buat persiapan utk raya, shopping dan sebagainya. Peringatan utk diri sendiri jgak supaya tak terlalu bsibuk buat persiapan raya sampai terlupa mlm lailatul qadar. Masa kat sekolah dulu ustad ada cakap, mlm lailatul qadar nie biasanya kita perasan bila mlm tue dah lepas, salah satu tanda mlm lailatul qadar ialah pada mlm tue kita rasa sgt tenang drpd mlm2 sebelumnya, cuaca pada waktu siang redup jew, cahaya matahari tak terik sgt.

Allah berfirman yg brmaksud: "Sesungguhnya Kami telah menurunkan (al-Quran) ini pd malam Lailatulqadar. Dan apa jalannnya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran malam Lailatulqadar itu? Malam Lailatulqadar lebih baik drpd seribu bulan. Pada malam itu, turun malaikat dan Jibrail dgn izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara (yg ditakdirkan berlakunya pada tahun berikut). Sejahteralah malam (yg berkat) itu hingga terbit fajar! "
SURAH AL-QADAR: 1-5

Maksudnya, beramal pada malam tersebut seperti solat, dzikir dan membaca al-Quran lebih utama dari amalan selama seribu bulan yang tidak mempunyai Lailatul-Qadr.





Monday, 8 August 2011

8 Ramadhan 1432H


Hari nie msuk hari ke-8 umat islam berpuasa
Hri nie jgak genap lah setahun pemergian arwah abang
Seriously,,I miss him so much :’(
Semalam masa tgh jln2 kat mall
Ternampak sorang budak kecik nie
Muka dia sebijik mcm muka arwah abng
melawat kubur arwah abng
Tue lah salah satu caranya nak lepaskan rindu
Selain drpd sedekahkn al-fatihah dgn surah yasin
Hri tue lpas melawat kubur arwah abng
Air mata menitis tiba2
Rindu sgt2 kat arwah abng

Doktor ada cakap kat ayah
Kalau arwah abng hidup lgi
Kemungkinan besar arwah abng tak dapat hidup normal mcm manusia biasa
Mak dgn ayah selalu pesan
Kita sbg hamba Allah kena redha dgn ujian yg diberikn
Andai ditakdirkn arwah abng hidup lgi tetapi dia terseksa menahan kesakitan
Lbih baik kita relakn dia pergi
Biar dia pergi dgn aman sbb Allah lbih menyayangi dirinya

Abng,
kakak rindu sgt kat abng
kakak rindu nak dgr nasihat abng
kakak rindu segala-galanya pasal abng

Kakak ingat lgi
Beberapa hri sblum abng pergi
Abng ada chatbox kakak kat fb
Kita chat sampai kul 2pagi
Masa tue kn
Kawan kakak cakap
Kakak tgh sbuk chatbox dgn pakwe
Kakak cuma mampu ketawa jew
Macam2 kakak cter kat abng
Lpas tue abng ada tanya bila kakak nak blik jb sbb abng rindu kat adik2 abng
Abng cakap dah lama kita satu family tak kumpul sama2
Permintaan abng mmng Allah makbulkn
Tpi kitorang berkumpul dgn hanya menatap jasad abng yg terbujur kaku tak bernyawa

Abng ada cakap kat kakak
Impian abng bila duit abng dah cukup
abng nak bawak kita satu family pergi buat umrah sama2
Tpi hajat abng tak kesampaian
Kakak janji kakak akan cuba tunaikan hasrat abang satu hari nanti
Kakak akan ingat semua pesan abng
Satu hari nanti kita akan berjumpa jugak di alam sana
Semoga rohmu dicucuri rahmat dan ditempatkn bersama orng2 yg beriman
Amin~
Al-Fatihah

Tuesday, 2 August 2011

ulser mulut

Assalammualaikum
rasanya tak terlambat lgi nak ucapkn selamat berpuasa
lpas drpd mid sem break mmng agak busy sikit
sbb tue tak update blog
mesti korang pelikkn knp tjuk entry aku pasal ulser mulut

ulser mulut

semalam kn lecturer aku cakap
salah satu punca kena penyakit ulser mulut ialah stress
masa my lecturer cakap mcm tue
make me thinking
nak thu sbb apa
sbbnya aku pun tgh kena penyakit nie
sumpah pedih siot
mmng susah sikit la nak mkn
bru aku perasan
minggu lpas aku dlm mood stress yg teramat sgt
walaupun luaran nampak mcm tak dew apa2
mungkin sbb tue aku dpt penyakit ulser mulut nie
still terasa sakitnya :)